Frågor och Svar för dig som stafettläkare eller bemanningssjuksköterska

Oavsett om du jobbat inom vårdbemanning tidigare eller du funderar på att prova på, dyker det ofta upp många frågor. Här finner du svar som andra stafettläkare och bemanningssjuksköterskor ställt frågor kring.

FAQ

 • Bemanningssjuksköterska

 • Vad får en sjuksköterska i lön?

  En bemanningssjuksköterskas lön anpassas utifrån din utbildning, arbetslivserfarenhet och kompetens. Ersättningen varierar också utifrån uppdraget, såsom vilken arbetsplats du arbetar på, arbetsuppgifter, geografisk placering samt om det är ett akut eller längre uppdrag. Vi erbjuder alltid en konkurrenskraftig och marknadsmässigt lön. Som bemanningssjuksköterska har du dock möjligheten att välja om du vill ha lön eller fakturera via eget bolag. Hör gärna av dig om du vill veta hur dina möjligheter ser ut.

 • Hur länge ska man ha jobbat som sjuksköterska innan man kan arbeta som hyrsjuksköterska?

  De flesta verksamheter kräver att du har två års yrkeserfarenhet för att kunna jobba hos dem som bemanningssjuksköterska. Det finns dock uppdrag som inte kräver lika lång erfarenhet, därför rekommenderar vi dig att alltid höra av dig till oss så vi kan hjälpa dig.

 • Vad är skillnaden mellan en hyrsjuksköterska, bemanningssjuksköterska, resurssjuksköterska, konsultsjuksköterska och stafettsjuksköterska?

  Det är ingen skillnad alls utan bara olika namn för en sjuksköterska som arbetar via ett bemanningsföretag

 • Hur funkar det med pension och försäkringar?

  Vi tillämpar en flexibel tjänstepensionsmodell där du själv kan påverka din pensionsnivå. Du omfattas även av en försäkring vid arbetsskada (TFA), tjänstegruppliv (TGL) och sjukförsäkring som täcker inkomstbortfall vid långvarig sjukdom. Vi erbjuder också löneväxling genom Swedbank.

   

 • Konsultläkare

 • Vad är skillnaden på en stafettläkare, konsultläkare, hyrläkare, bemanningsläkare och resursläkare?

  Det är ingen skillnad utan bara olika namn för en läkare som arbetar via ett bemanningsföretag.

 • Vad erbjuder ni läkare i lön?

  Lönen som bemanningsläkare är beroende av specialistläkarkompetens och din arbetslivserfarenhet. Ersättningen för en konsultläkare varierar också utifrån uppdraget, såsom vilken arbetsplats du arbetar på, tidsperiod, geografisk placering samt omkostnader. Oftast får du 50-100 % mer än vad du tjänar som fastanställd läkare. Vi erbjuder alltid en konkurrenskraftig och marknadsmässig lön. Som hyrläkare har du dock möjligheten att välja om du vill ha lön eller fakturera via eget bolag. Hör gärna av dig om du vill veta hur dina möjligheter ser ut.

 • Var i landet är det mest behov av läkare?

  Det finns ett stort behov av stafettläkare i hela landet, inom såväl offentlig som privat sjukvård. Störst behov av läkare är det i norra Sverige

 • Hur funkar det med pension och försäkringar?

  Vi tillämpar en flexibel tjänstepensionsmodell där du själv kan påverka din pensionsnivå. Du omfattas även av en försäkring vid arbetsskada (TFA), tjänstegruppliv (TGL) och sjukförsäkring som täcker inkomstbortfall vid långvarig sjukdom. Vi erbjuder också löneväxling genom Swedbank.

   

 • Vad som förväntas av dig

  Som konsult är du ute på både längre och kortare uppdrag. Oavsett uppdragets längd är det viktigt att man är en god kollega. Eftersom din tid debiteras per timme kan det hända att ditt arbete granskas annorlunda. Därför är det bra att vara medveten om att du förväntas kunna arbeta självständigt samt använder ditt goda omdöme när det gäller exempelvis längden på raster, när du kommer och går och att alltid uppträda professionellt. Vi förväntar oss också att du läser på vilka rutiner som gäller för den arbetsplats du är på. Det du bör minnas är att du framför allt är en kollega vars arbetsinsats både är uppskattad och efterlängtad.

 • Övriga Frågor

 • Vill veta mer om att jobba som sjuksköterska

  Du kan läsa mer om hur det är att jobba som bemanningssjuksköterska på Medlink samt svar på flera frågor på följande sida; Jobba som Sjuksköterska

 • Vilka yrkesgrupper arbetar ni med?

  De flesta av våra konsulter är läkare och sjuksköterskor, men vi arbetar även med socionomer.

 • Var i landet kan jag arbeta?

  Vi har avtal över i hela Sverige med samtliga regioner! Har du svårt att välja var du vill jobba hjälper vi dig gärna med vägledning utifrån vad vi tror skulle passa dig och dina önskemål bäst.

 • Vilka typer av jobb/uppdrag finns det

  Vi har uppdrag inom alla specialiteter på olika sjukhusavdelningar inom regional, kommunal- och privat sjukvård. Vi har även uppdrag på olika sjukvårdsenheter såsom närakuter, vårdcentraler samt vård- och omsorgsboenden, SÄBO och korttidsboenden.

 • Hur mycket måste jag jobba?

  Du väljer själv om du vill jobba heltid, deltid, enstaka veckor eller bara några ströpass. Uppdraget anpassas utefter dina önskemål och verksamhetens behov. Att kunna arbeta mer eller mindre under olika perioder i livet är en möjlighet som många av våra konsulter uppskattar. Några av våra konsulter arbetar ströveckor och andra tar längre uppdrag som sträcker sig över flera månader eller till och med år